top of page
Forretningsmøde

Løn og vilkår

Lønsatser

I afsnittet nedenfor, har du mulighed for at se de forskellige lønsatser for det enkelte fa.g

Sygeplejerske

Speciale sygeplejerske

Sygeplejerske studerende

Fysioterapeuter

Ergoterapeuter

Social – og sundhedsassistenter

Social – og sundhedshjælper

Handicaphjælper

Ufaglært

Vikaransat igennem et vikarbureau

Som vikar gennem Sygeplejens Vikarbureau er det os, der er din arbejdsgiver. Det vil sige at det er os, der udbetaler din løn, føre tilsyn med dit arbejde, og vi sikre dig ordentlige arbejdsvilkår på de institutioner eller hos private du sendes ud på. Men det er den institution eller det sygehus, du udsendes til, der skal sikre og tegne en arbejdsskadeforsikring for dig, medmindre det drejer sig om private kunder, så er det bureauets forsikring som dækker ved arbejdsskader (Legal Desk, 2022).

 

Det betyder, at får du en arbejdsskade på dit arbejde som vikar ved en institution eller på sygehuset, skal du straks anmelde dette til den pågældende institution eller til sygehuset. Er skaden sket hos en privat kunde skal skaden anmeldes bureauet omgående, således vi i bureauet kan tage hånd om dette med det samme.

Lønudbetaling og kørsel

Lønnen udbetales hver 14. dag – torsdag i lige uger. Det be-tyder at vagter, der skal udbetales løn for skal godkendes i vikarlogin senest tirsdag i lige uger kl. 10, og er til disposition på din konto om torsdagen også i de lige uger, hvis din løn skal nå med for denne periode. Lønnen kan også udbetales en gang om måneden, alt efter dit ønske og behov?

 

Husk at alle vagter skal godkendes af kunden, og af vikaren i vagtsystemet. Der beregnes løn til og med søndage i ulige uger. Det betyder også at lønsedlen vil ligge i dit vikarlogin, når der er lavet løn.

Kørsel:

Der yders kørselsgodtgørelse fra egen bopæl til arbejdsste-dets lokation via Skats befordringsfradrag på kørt 24 km eller mere til og fra en arbejdslokation. Men Sygeplejens Vikarbureau yder også kontant kørselsgodtgørelse på kørsel på 40 eller 80 km, der skal dække brændstofforbruget.

Du skal selv indberette din kørsel til Skat årligt.

 

Men den kørselsgodtgørelse bureauet yder beregner it-systemet selv din kørsel for dig - til og fra en vagt, så det behøver du ikke selv at holde øje med. 

Rådighedsskema

For at undgå, at vi i Sygeplejens Vikarbureau forstyrre hinanden unødig opfordrer vi til at vikaren oplyser os om, hvornår du ønsker at stå til rådighed for bureauet og dermed kan tage vagter.

 

Jo mere fleksibel og jo flere vagtønsker der lægges til rådig-hed for bureauet, jo større sandsynlighed er der så også for, at vikaren får de vagter man ønsker sig,. Det hænger naturligt sammen.

Men det vil altid hænge sammen med udbud og efter-spørgsel fra kundens side. 

 

Hvis vikaren fx lægger et rådighedsskema ind til os for en måned ad gangen, må vi på bureauet regne med at det stemmer overens med vikarens ønsker om vagter?

 

Hvis det ændrer sig i løbet af denne måned, er det vikarens ansvar at få den ændre hos os i Sygeplejens Vikarbureau.

Vikariater

Er der tale om vagter i vikariater på en uge eller mere aftales dette individuelt med Sygeplejens Vikarbureau i forhold til at indgå i en samarbejdsaftale omkring løn og ansættelsesvilkår. Det er vigtigt for både vikaren, kunden og bureauets tværsamarbejdet. 

GDPR

Står for General Data Protection Regulation, og er en lovgivning, som er indført af EU. Databeskyttelse blev særlig relevant d. 25. maj 2018, da alle virksomheder fra denne dato skulle efterleve GDPR-reglerne. Se her hvordan vi på Sygeplejens Vikarbureau beskytter, behandler og opbevare dine data

Ændringer eller
aflysning af vagter

Kunden kan ændre en bestilt vagt fx mødetiden eller lokation indtil 4 timer før påbegyndt planlagt mødetid, sker dette vil vikaren få besked om ændringen omgående. Kunden kan ikke foretage en ændring i tiden på en planlagt vagt, der er blevet mindre end, hvad der først var bestilt, medmindre vikaren selv er indforståede med dette. Vagter kan aldrig være mindre end 4 timer. 

 

Er det så arbejdsstedet sammen med vikaren der foretager ændringerne undervejs i vagten, skal Sygeplejens Vikarbureau have besked hurtigst muligt, således det kan blive registreret.

Drejer det sig om aflysninger af bestilte vagter som vikaren har sagt ja til at tage. Vil bureauet give vikaren besked omgående. I den situation vil bureauet tilbyde vikaren en anden nogenlunde tilsvarende vagt, og kan vi i Sygeplejens Vikarbureau ikke fremskaffe denne vagt, har vikaren ret til refusion.

bottom of page